Behandeling

Buiten de voorlichting in de klas, of de praatgroepen voor jongeren bieden wij ook generalistische basis ggz aan vanuit onze psychologenpraktijk.

Voor jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar kan er overwogen worden te starten met een individuele psychologische behandeling. Je kunt behandeld worden voor somberheidsklachten, angstklachten, of een aanverwante hiervan, waarbij wij rekening houden met de huidige tijdsgeest waar jij als jongere/jongvolwassene in opgroeit.

 

Vergoedingen en klachten:

Deze behandeling wordt (meestal volledig, soms gedeeltelijk) vergoed door de zorgverzekeraar. Dit is afhankelijk van je verzekering en polis. Let op: Eigen risico wordt aangesproken. Ook is een verwijzing van de huisarts nodig voor generalistische basis- ggz. Bespreek met de huisarts of deze verwijzing bij jouw klachten de juiste is. De huisarts kan hierin overleg plegen met I AM Youth- mental health care. Wij hanteren behandeltarieven zoals deze zijn opgenomen door de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA: zie: Beleidsregel Prestaties en tarieven geestelijke gezondheidszorg en forensische zorg - BR/REG-23139 - Nederlandse Zorgautoriteit

http://overheid.nl/

https://puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_716148_22/1?solrID=PUC%5F716148%5F22%5F1&solrQ=BR%2FREG%2D23139.%EF%BF%BCOok

 

‍Ook volgen wij de gestelde regels volgens de NZA wat betreft no-show. Hierbij geldt dat wanneer u minimaal 24u voorafgaand aan de afspraak de afspraak annuleert, hier geen kosten aan verbonden zijn. Bij afmelding binnen 24 van de afspraak wordt het volledige tarief gehanteerd (m.u.v. ziekte van de client).

Wil jij meer weten over de mogelijkheden van behandeling?

Neem contact op via het contactformulier  

 

Behandelmethodieken

Binnen deze generalistische basis ggz praktijk werken we op basis van de huidige GGZ-richtlijnen. Richtlijnen baseren zich op wetenschappelijk onderzoek. Dat betekent dat er wordt gekeken of een behandeling effectief is of niet. De meest gegeven effectief bewezen behandelingen in deze praktijk zijn: Cognitieve gedragstherapie en Acceptance and Commitment Therapie (ACT). Naast de richtlijnen kijken we naar je klachten en ook naar wat past bij jou als persoon, zo kan het ook zijn dat we naast CGT of ACT ook traumatherapie (EMDR of Imaginaire Exposure) toepassen als dit nodig is om jou hulpvraag goed te kunnen behandelen.

Cognitieve Gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een effectieve behandeling voor het verminderen van angst- en stemmingsklachten. Zo blijkt uit onderzoek dat ongeveer 75% van de mensen met deze therapievorm heel goed geholpen kunnen worden. Veel mensen ervaren minder klachten of leren beter met klachten omgaan door deze therapie. Dit betekent dat je in korte tijd veel resultaat kan boeken.

 Het idee van Cognitieve gedragstherapie is dat je je bewust wordt van je gedachten, gevoelens en gedrag. Deze hebben namelijk invloed op elkaar. We geven een voorbeeld: als jij ervan overtuigd bent dat je waardeloos bent, of bijvoorbeeld geen goede ouder bent, dan zul je merken dat je je somber voelt. Je merkt dit ook aan je gedrag: je gaat je meer terugtrekken. Vaak houdt dit gedrag je negatieve gedachte in stand. Bij Cognitieve gedragstherapie leer je stil te staan bij je negatieve niet-helpende gedachten. Ook buig je niet-helpende gedachten om naar gedachten die je wél helpen. Je zult zien dat je je hierdoor beter gaat voelen. En je gaat je anders gedragen. Je zult situaties weer aangaan en je zult je minder terugtrekken. Je doet zo positieve leerervaringen op. Soms zal de behandeling zich meer richten op je gedachten en soms juist op het gedrag. Soms een combinatie van deze twee.

Een vorm van gedragstherapie is exposure in vivo. Hierbij ga je situaties die je normaal uit de weg gaat, weer stap voor stap aan. Ben je bijvoorbeeld bang voor spinnen, of kleine ruimten? Dan ga je langzaam de confrontatie aan met je angsten. Je gaat positieve leerervaringen opdoen en merkt uiteindelijk dat je angst ook minder wordt.

     

    Acceptance & Commitment Therapy

    Binnen deze praktijk geven we ook Acceptance and Commitment Therapy, ook wel ACT genoemd.  ACT is een vorm van gedragstherapie, die uit Amerika is komen overwaaien. Ook ACT is een effectieve behandeling voor het verminderen van angst- en stemmingsklachten. ACT kan daarnaast worden ingezet om je algemeen welzijn te vergroten. Je kunt dus ook baad hebben van ACT als je geen of sub-klinische klachten ervaart.

    Bij ACT leer je op een speelse en andere manier met vervelende gedachten, gevoelens en lichamelijke signalen omgaan.

     Vaak gaan mensen (onbewust) het gevecht aan met eigen gedachten. Logisch: je wil even niet denken aan de gedachten of de gevoelens die je hebt. Op de korte termijn lijkt dit te werken, maar op de lange termijn houdt je je klachten hiermee in stand of verergeren de klachten. Het gevecht zorgt er namelijk vaak voor dat de klachten een grotere invloed krijgen op je leven. Het alternatief voor vechten is het accepteren van deze vervelende ervaringen. Zo voorkom je dat ze nog meer ruimte innemen in je leven. Je steekt vervolgens de energie in die dingen die er écht toe doen, je eigen waarden. En je leert naar je waarden te handelen. Je gaat hierbij ook denken over jouw doelen in het leven en dromen hoe je je toekomst kunt verwezenlijken.